Українська
РУСУКР

Як приймати амінокислоти

02.07.2023
0

Як приймати амінокислоти

Незамінні амінокислоти BCAA є основою збалансованого спортивного харчування. Вони являють собою органічні сполуки, які беруть участь у синтезі нових білків. Ці добавки призначені для гармонійного розвитку тіла, підвищення працездатності та рівня енергії. Щоб збільшити спортивну продуктивність важливо знати, як правильно пити амінокислоти. Регулярний прийом, суворе дотримання дозування та поєднання BCAA зі збалансованим раціоном харчування допоможуть швидше досягти бажаних результатів.

Коли краще пити амінокислоти та скільки

Тренери рекомендують приймати BCAA при нестачі білка у харчуванні. Нерідко добавки використовують замість перекусів, оскільки вони притуплюють почуття голоду та зберігають м'язи. Зручно пити амінокислоти відразу після тренування для запобігання каталітичних процесів у м'язах. Також їх можна приймати вранці відразу після пробудження. Добавки допомагають знизити рівень гормону стресу кортизолу. Доза BCAA підбирається індивідуально для кожного спортсмена. Вона залежить від параметрів та маси тіла, інтенсивності фізичних навантажень.

Перед тим, як приймати амінокислоти, уважно вивчіть інструкцію та рекомендації виробника. Середнє разове дозування становить 5-10 г. Якщо ви вирішили пити добавку при схудненні, то збільшіть кількість прийомів до 3-4 на день. Основні порції випивайте вранці і на ніч, а дві додаткові – між їдою. У такому разі BCAA підвищує метаболізм та знижує апетит.

Випускаються спортивні добавки з амінокислотами у кількох формах:

  • таблетки;
  • капсули;
  • порошок.

Щоб BCAA засвоювалися швидше, вибирайте продукт у вигляді порошку. При регулярних тренуваннях намагайтеся вживати їх одночасно. У дні відпочинку можна зменшити стандартну порцію препарату.

Нерідко спортсмени-початківці задаються питанням про те, коли пити комплексні амінокислоти. На відміну від BCAA, ці добавки містять усі види амінокислот та підтримують азотистий баланс, що корисно для росту м'язів. Також вони вважаються джерелом білка та покращують загальне самопочуття.

Корисно вживати комплексні добавки при непереносимості лактози як альтернативу сироватковому протеїну. Часто їх використовують спортсмени на сушінні, коли необхідно дотримуватися низькокалорійної дієти. Препарати зберігають нарощені обсяги м'язів і дозволяють досягти кращого рельєфу.

Як правильно пити амінокислоти в таблетках

Добавки в таблетках потрібно приймати по 1-2 штуки від 2 до 4 разів на день, залежно від поставленої мети. Час прийому:

  • за півгодини до їди або під час;
  • через 20-30 хвилин після тренування;
  • перед відходом до сну.

Запивати амінокислоти можна водою чи кефіром. Добова доза таблеток не повинна перевищувати 12 штук.

Як приймати амінокислоти в капсулах

Капсули рекомендується приймати за 20 хвилин перед тренуванням у кількості 3-6 штук чи після навантажень у дозуванні до 6 штук. Також добавки п'ють за півгодини до відходу до сну у кількості не більше 4 капсул. Добова норма BCAA – від 3 до 5 доз. Запивати капсули краще водою, сік та інші напої заборонені.

Як приймати амінокислоти в порошку

Порошкоподібні добавки можна вживати в сухому або рідкому вигляді. Денна норма становить 30 г. Її необхідно розділити на три частини та приймати вранці під час сніданку, через півгодини після тренування та перед сном. Щоб приготувати розчин, бажано використовувати воду. Дозування BCAA на одну порцію варіюється від 5 до 10 г.

Як вживати рідкі амінокислоти

Рекомендована доза рідких добавок – від 3 до 5 г на одну порцію. Кількість прийомів – не менше ніж 5 разів.

Рідкі BCAA мають кращу засвоюваність, на відміну від таблеток і капсул. Деякі виробники випускають добавки в ампулах по 25-30 мл, що забезпечує зручність використання. Єдиний нюанс – коротший термін придатності, ніж в інших форм. При недотриманні умов зберігання ефективність засвоєння BCAA істотно знижується.

Як пити амінокислоти дівчатам

До складу добавок входить мінімальна кількість жирів, вуглеводів та калорій, завдяки чому їх можна вживати для зменшення жирових відкладень. Калорійність однієї порції BCAA налічує всьогот 20 калорій. Для порівняння 5 г сироваткового білка міститься 100 калорій.

Крім схуднення, амінокислоти корисно вживати дівчатам для збільшення сили та витривалості. Регулярний прийом добавок знижує крепатуру після тренування та зменшує ушкодження м'язів.

Рекомендована доза для жінок – 9 г на день. Для набору м'язової маси дозування розраховується з урахуванням маси тіла (550 мг кг ваги). Наприклад, для жінки вагою 65 кг приблизне дозування становить 35 г на день.

Як вживати амінокислоти з іншим спортхарчом

BCAA чудово поєднуються з іншими видами спортхарчу, крім гейнерів, енергетичних батончиків і протеїнів. Перші знижують швидкість засвоєння амінокислот.

Не рекомендується вживати амінокислоти разом із іншими добавками. Краще розділити прийом комплексів.

Щоб перевірити якість продукту, зверніть увагу на його смак та ступінь розчинності. Більшість добавок швидко розчиняється у воді і має злегка гіркий присмак.

Помилки прийому амінокислот

Найпоширеніша помилка при вживанні BCAA – перевищення рекомендованого дозування. Це може призвести до небажаних побічних ефектів, серед яких:

  • порушення роботи нирок;
  • алергічні реакції;
  • відрижка, печія;
  • розлад шлунку.

Іноді негативні наслідки виникають внаслідок прийому амінокислот на голодний шлунок. Вони активують роботу органів травлення, що призводить до посиленого вироблення шлункового соку.

Як приймати амінокислоти
Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
Суперзнижки! Дивитись все
Хіти продажів