Українська
РУСУКР

ТОП 10 стимуляторів для мозку

01.05.2023
0

Наш головний мозок працює 24 години, 7 днів на тиждень. Вдень він аналізує все, що відбувається довкола, а вночі регулює внутрішні процеси в організмі. Але іноді нашому мозку потрібен допінг для покращення пам'яті та посилення роботи: особливо в періоди високого інтелектуального чи фізичного навантаження. В інтернет-магазині OkHealth ми пропонуємо різноманітні стимулятори для роботи головного мозку. Давайте розберемося, який симулятор найкраще підходить саме вам.

Ознаки погіршення пам'яті та роботи головного мозку

Погіршення пам'яті – це проблема, з якою стикаються багато людей. Ось деякі ознаки, які вказують на погіршення пам'яті та роботи головного мозку:

  • Забудькуватість. Забування важливих дат, імен та іншої інформації.
  • Труднощі з концентрацією уваги, труднощі з запам'ятовуванням нової інформації.
  • Зниження здатності до аналітичного мислення, проблеми з вирішенням складних завдань та прийняттям рішень.
  • Зниження здатності до креативного мислення, проблеми зі сприйняттям інноваційних ідей.

Погіршення пам'яті може бути спричинене різними факторами, включаючи вік, стрес, хвороби, нестачу сну та неправильне харчування. Часто такі зміни відбуваються на фоні сильних інтелектуальних навантажень (іспити, підготовка до роботи/навчання, фізичні навантаження, період підготовки до змагань тощо).

Давайте розберемося, як допомогти мозку та посилити його роботу та когнітивні здібності.

Препарати для покращення роботи мозку: ТОП-10

10 топових груп препаратів, що безпечно допоможуть посилити функції головного мозку.

Ноотропи

Ноотропи – це клас препаратів, які здатні покращувати когнітивні функції людини, такі як пам'ять, концентрацію, увагу та мотивацію. Механізм роботи: збільшують приплив кисню та поживних речовин до мозку, тим самим посилюють синаптичну пластичність. Це дозволяє краще запам'ятовувати та сприймати інформацію.

Коли рекомендовано приймати ноотропи:

  1. Для покращення когнітивних функцій головного мозку.
  2. Перед і під час підготовки до іспитів, складних проектів тощо.
  3. При підвищеному рівні стресу та тривоги, що позначається на здатності головного мозку засвоювати інформацію.

При підвищених фізичних навантаженнях, а також для покращення витривалості (рекомендовано проконсультуватися з тренером або лікарем, щоб визначитися з можливістю застосування будь-яких препаратів під час підготовки до змагань).

Креатин

Креатин

Креатин – природна речовина, яка входить до складу м'язів та тканин тіла. Крім функцій, які так люблять спортсмени, креатин має ноотропну та нейропротекторну дію.

Так відбувається через його біохімічні функції в клітинах — донорство фосфатів для відновлення та синтезу АТФ (молекула енергії).

Механізм роботи: креатин сприяє посиленню енергетичного потенціалу мозку. В результаті мозок стає здатним обробити більше інформації. При цьому не виснажуючи запаси енергії. Також креатин захищає мозок від навантаження інформацією.

Простіше кажучи, креатин збільшує кількість енергії, яку може використовувати мозок для вирішення своїх завдань. Також креатин може допомогти знизити втому та підвищити настрій, що може покращити функції мозку.

Кофеїн

Кофеїн

Кофеїн – це психостимулятор природного походження, який багатьом відомий через вживання кави, енергетичних напоїв та міцного чаю. Також кофеїн може використовуватися як соло-препарат у спортсменів та інших груп людей для досягнення ноотропного ефекту.

Механізм роботи кофеїну:

  • Розширює судини.
  • Підсилює мозкову діяльність.
  • Підвищує пульс.
  • Піднімає тиск.
  • Впливає на роботу серця, збільшуючи кількість серцевих скорочень.

Слід додати, що кофеїн має сечогінну дію, тому сприяє виходу рідини з організму.

Основні ефекти, що досягаються після прийому кофеїну:

  1. Прискорення обмінних процесів.
  2. Загострення когнітивних функцій, таких як увага та концентрація.
  3. Посилення резерву працездатності

Кофеїн взаємодіє з рецепторами аденозину, що позитивно впливає на нервову систему – завдяки цьому посилюється її активність.

Риб'ячий жир

Риб'ячий жир

Риб'ячий жир – це харчова добавка, яку добувають із жирових тканин риб. Вона багата Омега-3 жирними кислотами (EPA і DHA), які сприятливо впливають на мозок та мають ноотропну дію.

Регулярне вживання риб'ячого жиру допомагає:

  • покращити пам'ять;
  • посилити концентрацію та увагу;
  • знизити ризик розвитку захворювань, пов'язаних зі зниженням функцій головного мозку.

Як працює риб'ячий жир. Основна речовина омега-3 жирні кислоти допомагають покращити властивості нейронів (структурні елементи нервової системи). Також вони підвищують рівень нейротрансмітерів серотоніну та дофаміну, викликають гарний настрій та почуття задоволення.

Внаслідок регулярного прийому риб'ячого жиру можна поліпшити когнітивні функції головного мозку.

Гінко білоба

Гінко білоба

Гінкго білоба – це рослина, яка використовується в медицині вже понад 5 тисяч років. Гінкго білоба має ноотропну дію, тобто сприяє поліпшенню когнітивних функцій, таких як пам'ять, концентрація та увага.

Одним з основних активних компонентів гінкго білоба є флавоноїди та терпеноїди. Ці речовини покращують кровообіг та кисневе живлення мозку, що призводить до підвищення його працездатності.

Дослідження показали, що гінкго білоба:

  • має позитивний вплив на пам'ять, особливо у людей, які страждають від зниженої пам'яті, пов'язаної із віком;
  • покращує концентрацію та увагу;
  • знижує рівень тривожності.

Крім того, гінкго білоба має антиоксидантну дію та захищає мозок від вільних радикалів, які можуть призвести до погіршення його функцій та виникнення різних захворювань.

Бакопа моньєрі

Бакопа моньєрі

Бакопа моньєрі (Bacopa monnieri) – це рослина, яка традиційно використовується в індійській медицині для покращення пам'яті та когнітивних функцій. Має ноотропну дію, сприяє покращенню когнітивних функцій мозку, включаючи пам'ять, увагу та концентрацію.

Основним активним компонентом бакопа моньєрі є бакопасиди. Ці активні речовини:

  • покращують кровообіг;
  • посилюють кисневе живлення мозку.

Внаслідок цього посилюються когнітивні функції, а також концентрація уваги. Знижується рівень тривожності та покращується настрій.

Крім того, бакопа моньєрі має антиоксидантну дію: захищає мозок від ушкоджень, спричинених вільними радикалами.

Ашваганда

Ашваганда

Ашваганда (Withania somnifera) – це рослина, яка також використовується в традиційній індійській медицині для покращення здоров'я та зменшення стресу. Також ашваганда покращує когнітивні функції мозку, такі як пам'ять, увага та концентрація.

Активними компонентами ашваганди є вітаноліди, алкалоїди, сполуки флавоноїдів та інші біологічно активні речовини. Вони покращують функцію нервової системи та посилюють когнітивні функції мозку.

Родіола рожева

Родіола рожева (Rhodiola rosea) – це рослина, яка прийшла до нас із китайської та скандинавської медицини. Використовується для покращення когнітивних функцій та усунення втоми.

Родіола рожева має ноотропну дію, сприяє покращенню когнітивних функцій мозку.

Основним активним компонентом родіоли рожевої є розавіни – це сполуки з адаптогенними властивостями:

  • знижують стрес та втому;
  • підвищувати фізичну та розумову витривалість.

В результаті людина почувається краще та спокійніше без прийому заспокійливих.

Бромантан

Бромантан – це ноотропний препарат, який використовується для покращення когнітивних функцій мозку, включаючи пам'ять, концентрацію, розумову ясність та швидкість мислення.

Діюча речовина: дериват адамантану. Вона збільшує синтез нейротрансмітерів у мозку, таких як допамін, серотонін та норадреналін. Ці нейротрансмітери відіграють важливу роль у регулюванні настрою, пам'яті та концентрації, тому збільшення їх синтезу призводить до покращення когнітивних функцій.

Бромантан збільшує рівень ацетилхоліну в мозку, що також важливо для пам'яті та концентрації. А ще має протизапальну та антиоксидантну дію, що може допомогти покращити функціонування мозку та захистити його від пошкоджень.

Лецитин

Лецитин

Лецитин – це препарат, який є джерелом холіну та відіграє важливе значення у синтезі ацетилхоліну. Ацетилхолін – це нейротрансмітер, який відповідає за концентрацію уваги та функцію пам'яті.

Завдяки цьому лецитин сприяє покращенню когнітивних функцій головного мозку: концентрація уваги, розумових здібностей, можливості обробляти величезну кількість інформації. Також лецитин можна застосовувати для посиленого засвоєння деяких ноотропів.

Крім цього лецитин сприятливо впливає на печінку і судини, тому що знижує рівень холестерину в крові.

Як вибрати стимулятор для мозку

Підбір стимулятора для мозку – це важливе завдання, яке вирішується простою відповіддю на питання: для чого він потрібен. Наприклад, спортсмени часто використовують як стимулятор мозку кофеїн. Він дає швидкий заряд енергії та дозволяє продовжити тренування.

Також люди, які займаються спортом, віддають перевагу креатину та лецитину. Крім ноотропних функцій, дані біологічно активні речовини дуже впливають на організм і допомагають поліпшити своє самопочуття під час спортивних занять.

Для якісного підбору стимулятора мозку рекомендовано звернутися до лікаря або спортивного тренера.

В інтернет-магазині OkHealth можна купити вітаміни для мозку, а також ноотропні препарати. Якщо ви сумніваєтеся, який стимулятор для мозку вибрати, ви також можете звернутися до наших консультантів. Вони з радістю допоможуть вам підібрати оптимальний препарат.

Висновки

Існує безліч стимулятора для мозку. Усі вони діють по-різному, але однаково добре та безпечно покращують когнітивні функції головного мозку. Стимулятори підходять людям, які займаються активною фізичною діяльністю, готуються до складних іспитів, мають високоінтелектуальну діяльність. Запрошуємо до інтернет-магазину OkHealth. Тут ви знайдете стимулятори для мозку на будь-який смак.

ТОП 10 стимуляторів для мозку
Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
Суперзнижки! Дивитись все
Хіти продажів