Українська
РУСУКР

Протеїнові батончики: користь та шкода, навіщо потрібні

04.06.2023
0

Протеїнові батончики

Що таке протеїновий батончик? Протеїнові батончики – продукт із високим вмістом білка. Це ідеальний варіант для людей із підвищеною фізичною активністю. Тренери та дієтологи рекомендують вводити їх у раціон у період інтенсивних тренувань, набору маси. Вживати їх можна не тільки спортсменам, а людям з високою витратою калорій через свою професійну діяльність або спосіб життя. Цей продукт з оптимальним складом, здатний замінити перекушування протягом дня, заповнити запаси енергії після тренування. Він швидко втамовує голод, що дозволяє контролювати апетит, знизити залежність від солодкого та виключити переїдання.

Основна класифікація батончиків проводиться за співвідношенням протеїну та вуглеводів. Навіщо протеїнові батончики використовують:

  • без цукру - для зниження ваги, а також рекомендовані людям із цукровим діабетом;
  • протеїновий - низьковуглеводний продукт для набору м'язової маси, сушіння, формування рельєфу;
  • білково-вуглеводні - може замінити їжу, але не рекомендується на постійній основі;
  • енергетичний - для збільшення енергії перед інтенсивним тренуванням, для підвищення витривалості та сил.

Склад протеїнових батончиків

Для зростання та збереження м'язової маси необхідно споживати від 0,8 г білка на 1 кілограм маси тіла. Отримати потрібний обсяг амінокислот з раціону не завжди можливо, і тоді рятує протеїновий батончик. Склад цього продукту розробляється з урахуванням особливостей потреб організму активної дорослої людини.

  • Основний компонент батончика - протеїн, що легко засвоюється. Він відповідає за зростання м'язових волокон, а також бере участь у метаболічних процесах, прискорює реакцію. Для виробництва використовують сироватковий ізолят, яєчний білок, казеїн.
  • Протеїнові батончики - джерело якісних жирів. Виробники використовують горіхи, шоколад, какао-масло.
  • Вуглеводи у складі протеїнових батончиків - злакові пластівці, глюкозний сироп, фруктоза, мед, нектар гуави, декстроза.
  • Клітковина забезпечує більш тривале відчуття ситості, сприяє правильній роботі травної системи, знижує рівень холестерину.

Також батончики можуть містити глазур, підсолоджувачі, кофеїн, гуарану та інші корисні компоненти.

Калорійність протеїнових батончиків

Харчова цінність - один із важливих критеріїв, який варто враховувати, вибираючи

протеїновий батончик. Калорійність продукту необхідно включати до добового раціону, а не розглядати як легкий перекус. Скільки калорій у протеїновому батончику, щоб він вважався корисним? Енергетична цінність залежить від складу товару. Найбільш збалансований склад на 100 г продукту:

  • понад 30 г білка;
  • менше 20 г вуглеводів;
  • менше 3 г насичених жирів;
  • менше 2 г цукру.

Калорійність варіюватиме в межах 140-400 ккал.

Для чого їдять протеїнові батончики

Чим корисні протеїнові батончики? Цей продукт включають у схему харчування в різних випадках: для зниження та набору ваги, для сушіння, для рельєфу, для боротьби з вуглеводною залежністю. Вони сприяють нарощуванню витривалості та підвищують показники на тренуваннях. Батончик – це можливість отримувати необхідну добову порцію білка та мікронутрієнтів.

Протеїнові батончики: коли є, щоб отримати очікуваний результат.

Набір м'язової маси

Для спортсменів-початківців, які бажають наростити якісну м'язову масу, протеїнові батончики будуть відмінним доповненням до загальної схеми. Вживати їх потрібно через 20-30 хвилин після тренування: це допоможе відновитися м'язам.

Зниження ваги

Для правильного зниження маси тіла шляхом спалювання жиру, але збереження м'язів протеїнові батончики рекомендуються через 30-45 хвилин після тренування. У разі рекомендується низкоуглеводный продукт.

Створення рельєфу, сушіння

З метою створення рельєфу, сушіння та утримання ваги батончики рекомендується вживати як перекус між основними прийомами їжі та протягом години після тренування.

Користь протеїнових батончиків

Спортсменам та активним людям вирішити проблему споживання білка допомагають протеїнові батончики. Користь продукту полягає у порційному одержанні амінокислот, клітковини, мікронутрієнтів. Вони набагато зручніші за протеїнові коктейлі, але також ефективно допомагають підтримувати вагу, витривалість, енергію.

До основних плюсів батончиків відносять:

  • компенсація дефіциту білків та амінокислот;
  • попередження скупчення молочної кислоти у м'язових волокнах (профілактика хворобливої крепатури);
  • відновлення організму після силових чи інтенсивних тренувань;
  • контроль апетиту, регулювання харчової поведінки, профілактика зривів та переїдання.

Батончики - зручний перекус там, де немає доступу до повноцінного прийому їжі.

Можлива шкода протеїнових батончиків

Чи завжди корисні протеїнові батончики? Шкідливість від продукту можна отримати при неправильному його вживанні, коли споживання калорій перевищує норму:

  • без фізичних навантажень;
  • замість основних прийомів їжі;
  • на постійній основі.

Такий неконтрольований прийом може призвести до уповільнення метаболізму, проблем із травленням та набору ваги.

Хто повинен уникати протеїнових батончиків

Незважаючи на користь протеїнових батончиків, вживати їх можна не всім. Людям з цукровим діабетом 1 типу є цей десерт можна після консультації з ендокринологом і з контролем рівня глюкози. Лікар повинен переглянути схему прийому прийому інсуліну. Не рекомендується продукт дітям та підліткам, а також людям з непереносимістю компонентів, що входять до складу.

Висновок

Чи корисні протеїнові батончики? Безумовно, якщо розглядати їх як доповнення до фізичних навантажень та правильного збалансованого харчування. Важливо читати склад продукту та підібрати варіант, який відповідає навантаженням та способу життя. При правильному підході до раціону та розрахунку калорійності батончик допоможе швидше досягти бажаних результатів у спорті.

Протеїнові батончики: користь та шкода, навіщо потрібні
Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
Суперзнижки! Дивитись все
Хіти продажів