Українська
РУСУКР

Цитрулін: що це і як приймати

01.06.2023
0

Цитрулін – це нейтральна замінна альфа-амінокислота, яка вбудовується у метаболічний цикл сечовини та посилює виведення продуктів розпаду з організму. У медицині цитрулін використовується як допоміжна терапія при захворюваннях печінки та нирок, судинних порушеннях, хронічній втомі, гіпертонії. Також ця амінокислота важлива для всіх спортсменів. Вона не лише посилює ріст м'язів, а й покращує силові показники.

Цитрулін представлений у продажу в двох формах: L-цитрулін та цитрулін малат. Докладніше про їх відмінності ви дізнаєтесь у нашій статті.

Що таке цитрулін малат

Цитрулін малат – це продукт вироблення цитруліну в комплексі із солями яблучної кислоти. Ця добавка суттєво знижує час засвоєння амінокислоти та сприяє більш вираженому прояву корисних властивостей на організм. Препарат має дуже кислий смак, тому переважно випускається у формі капсул.

Така форма амінокислоти ефективно бореться зі втомою та м'язовою слабкістю, залишаючи лише незначну ломоту в тілі. Саме малат тренери рекомендують пити перед заняттями у спортзалі.

Яка різниця між L-цитруліном та цитруліном малатом

На відміну від малату, L-цитрулін є природною формою амінокислоти, яка синтезується у кишечнику з глутаміну. Він сприяє підвищенню витривалості, проте втому після посиленого тренування спортсмен все одно відчуває, просто пізніше, ніж зазвичай. Максимальний ефект від прийому L-цитруліну відзначається через 7 днів, малату через 45-60 хвилин.

Випускають обидва види цитруліну у формі таблеток, капсул, порошку, вегетаріанських капсул і навіть чаю. Найзручнішою вважається капсульна форма. Таку добавку легко брати з собою на тренування, вона не має смаку та запаху, чудово розчиняється та засвоюється в організмі. Порошок підійде тим, хто любить розчиняти спортивні добавки у воді чи натуральному соку.


Важливо! При виборі добавки уважно прочитайте її склад. Препарат не повинен містити консерванти та барвники.


До складу деяких комплексів входять вітаміни та мінерали, що буде тільки перевагою. Перед вживанням обов'язково проконсультуйтеся з лікарем або тренером.

Як приймати цитрулін

Щоб прискорити процес відновлення після інтенсивних фізичних навантажень, спортсменам рекомендується приймати амінокислоту у дозуванні 6 г одразу після тренування чи змагань. Максимальний ефект прийому досягається через 2 тижні після початку вживання препарату.

При високобілковій дієті, щоб уникнути розвитку анемії, необхідно приймати добавку в дозі від 3 до 6 г під час вечері. Таке ж дозування рекомендовано тим, хто дотримується низькокалорійної системи харчування.

Щоб підвищити фізичну працездатність та аеробну витривалість, потрібно приймати цитрулін малат у кількості 3-10 г за 20 хвилин до початку тренування.

Бодібілдерам для пампінгу необхідно вживати амінокислоту у вигляді порошку за півгодини до тренування. Дозування вказуються виробником в інструкції та підбираються в індивідуальному порядку.

Для боротьби з хронічною втомою та м'язовою слабкістю лікарі рекомендують приймати добавку по 1 г під час їди не більше 3-Х разів на день.

Рекомендований курс прийому – 1-2 місяці, після чого потрібно зробити перерву на 2 тижні. За потреби допускається прийом на регулярній основі.

Цитрулін для чоловіків та жінок

Цитрулін для чоловіків корисний тим, що посилює кровопостачання органів малого тазу, у чоловіків спостерігається підвищення потенції. Згідно з результатами дослідження, проведеного урологами з університету Фоджі, щоденний прийом L-цитруліну у дозі 1500 мг допомагає вилікувати негострі еректильні дисфункції. На відміну від Віагри, амінокислота дає протилежний ефект, при цьому відзначається посилення припливу крові до статевого члена без будь-яких побічних дій.

Цитрулін для жінок рекомендований при підвищеній втомлюваності, нестачі енергії, зниженні імунітету та погіршенні розумової діяльності. Як і у випадку з чоловіками, амінокислота сприяє схудненню, при цьому у жінок зберігається м'язова маса та чітко промальовується рельєф.

Комбінування цитруліну з іншими добавками

Цитрулін можна поєднувати з іншими спортивними добавками, наприклад, з аргініном та креатином. У першому випадку амінокислота посилює пампінг-ефект, а у другому підвищує м'язову силу.

Щоб покращити працездатність та витривалість, корисно застосовувати цитрулін у комплексі з карнозином або бета-аланіном. Така комбінація захищає м'язи від окислювальних процесів та краще виводить молочну кислоту.

Для покращення стану волосся рекомендується поєднувати амінокислоту з вітамінами A, C та E, Омега-3, цистеїном, лізином, метіоніном. Щоб збільшити продукування енергії та забезпечити захист серцево-судинної системи, приймайте добавку в комплексі з L-карнітином.

Користь та шкода цитруліну

Коли L-цитрулін надходить у нирки, він перетворюється на аргінін та оксид азоту. Ці хімічні сполуки сприятливо впливають на серцево-судинну систему та зміцнюють імунітет. Завдяки посиленню вироблення оксиду азоту покращується кровотік та розслаблюються судини, знижується ризик розвитку атеросклерозу.

Користь цитруліну також обумовлена ​​такими властивостями:

  • Зниження кров'яного тиску у дорослих з артеріальною гіпертензією.
  • Поліпшення стану м'язів у людей похилого віку.
  • Протизапальний та антибактеріальний ефект.
  • Посилення росту волосся, оскільки молекули цитруліну вважаються базою у структурі волосяних фолікулів.
  • Нормалізація кислотно-лужного балансу крові.

Рекомендується приймати амінокислоту людям з бронхіальною астмою, які перехворіли на коронавірусну інфекцію. За рахунок збільшення продукування оксиду азоту у таких пацієнтів знижується рівень окисного процесу, що допомагає контролювати астматичні напади.

Шкода від цитруліну малата спостерігається дуже рідко і не має серйозних наслідків. У 10% випадків після першого прийому амінокислоти виникають різі у животі. Надалі неприємний симптом зникає і не з'являється.

Цитрулін у харчових продуктах та добавках

Амінокислота відіграє важливу роль у обмінних процесах організму. Основна її кількість синтезується із глутаміну в кишечнику. Також вона може надходити в організм з їжею чи спортивними добавками. У таких випадках речовина швидко всмоктується у травному тракті, потім надходить у кров та печінку.

Натуральні джерела цитруліну

Лідер за кількістю цитруліну серед усіх продуктів – кавун (370 мг/100 г). У його кірці сконцентрована найвища частка амінокислоти. Крім кавуна, цитрулін міститься в інших продуктах харчування. Пропонуємо ознайомитися з ними у таблиці.

Назва продукту Вміст цитруліну в 100 г продукту
Арахіс

298 мг

М'ясо яловичини

212 мг
Свиняче сало 185 мг
Коров'яче молоко 120 мг
Горох зелений 114 мг
Курячі яйця 80 мг

У невеликих кількостях цитрулін міститься в огірках, дині, гарбузі, волоських горіхах, арахісі, темному шоколаді та какао. Також джерелом амінокислоти є соєві боби. Однак тієї концентрації, в якій цитрулін входить до складу продуктів, недостатньо для підвищення витривалості. Тому рекомендується приймати харчові добавки.

Цитрулін у спортивних добавках

Добавка Цітрулін

Користь Цитруліна у спортивному харчуванні обумовлена ​​його здатністю підвищувати ефективність тренувань. Згідно з результатами досліджень, якщо приймати добавку у дозуванні 6 г на добу, то у тренажерному залі ви зможете виконувати вдвічі більше вправ. При цьому болючі відчуття в м'язах знижуються в середньому на 40%.

Цитрулін активно застосовується у таких видах спорту:

  • легка атлетика;
  • велоспорт;
  • плавання;
  • кросфіт;
  • бокс;
  • пауерліфтинг;
  • єдиноборства;
  • бодібілдинг;
  • важка атлетика.

Препарат надає комплексну дію на організм, допомагає набрати м'язову масу, бере участь у деталізації рельєфу та нерідко використовується під час передзмагальної підготовки. Оскільки амінокислота вважається безпечним та легальним компонентом, її дозволяється використовувати спортсменам, які виступають на турнірах із допінг-контролем.

До інших корисних для спортсменів властивостей цитруліну належать:

  • Прискорення доставки амінокислот, жирів та вуглеводів у працюючі м'язи.
  • Підвищення стійкості до гіпоксії.
  • Поліпшення оксигенації м'язів.
  • Швидке виведення сечовини, лактату, аміаку, сечової кислоти.
  • Активація механізму вироблення енергії.
  • Зростання анаеробної та аеробної витривалості.
  • Підвищення ефективності прийому інших добавок.
  • Прискорення процесу відновлення м'язової тканини після надмірного навантаження.

Крім того, препарат допомагає у боротьбі із зайвою вагою, при цьому зберігаючи м'язову масу. Щоб отримати максимальний ефект, рекомендується раціонально харчуватися, виключивши з раціону солоні, гострі та смажені страви.

Протипоказання та побічні ефекти при вживанні

Прийом цитруліну може завдати шкоди організму, якщо не дотримуватися рекомендацій виробника. До протипоказань для застосування амінокислоти відносяться:

  • індивідуальна непереносимість;
  • вік до 5 років;
  • ревматоїдний артрит;
  • загострення виразки шлунка.

При використання цитруліну під час вагітності та в період лактації необхідно спостерігатися у лікаря. На пізньому терміні вагітності амінокислоту призначають для поліпшення пуповинного кровотоку.

При передозуванні цитруліном можлива поява наступних побічних ефектів:

  • біль у ділянці шлунка;
  • порушення випорожнень;
  • алергічні реакції;
  • нудота;
  • головний біль та запаморочення.

З обережністю потрібно приймати цитрулін людям, які дотримуються дієти без солі. В одному пакетику або ампулі міститься 30 мг натрію.

Оскільки у складі препарату немає цукру, його можна вживати при цукровому діабеті. Людям, у яких діагностовано гастрит із підвищеною кислотністю, рекомендується приймати цитрулін лише у поєднанні з інгібітором протонної помпи.

Висновок

Тепер ви знаєте, для чого використовується цитрулін, чому він популярний серед спортсменів і кому не можна приймати цю добавку. Амінокислота чудово підходить для початківців і досвідчених спортсменів. На відміну від звичайного тренування без прийому біологічних добавок, вона демонструє більш суттєві зміни у метаболічних процесах та структурі м'язової маси.

Джерела:

  1. Лейцин і Цитрулін: два основні регулятори білкового обміну. Люк Кінобер, Жан-Паскаль де Бандт, Крістоф Муанар. Світова дієта. – 2013 р.
  2. Вплив добавок L-аргініну та L-цитруліну на фізичну працездатність: систематичний огляд. Альваро Уерта Охеда, Андреїна Домінгес де Ханна, Гільєрмо Бараона-Фуентес. – 2019 р.
  3. Добавка L-цитруліну: покращення кінетики поглинання O2 та підвищення ефективності вправ високої інтенсивності у людей. Стівен Дж. Бейлі, Джеймі Р. Блеквелл, Терренс Лорд, Анні Ванхатало, Пол Дж. Віньярд, Ендрю М Джонс. – 2015 р.
  4. Добавка L-цитруліну: вплив на кардіометаболічне здоров'я. Тімоті Д. Аллертон, Девід Н. Проктор, Жаклін М Стівенс, Теммі Р Дугас, Гійом Шпільманн, Браян А. Ірвінг. – 2018 р.
Цитрулін: що це і як приймати
Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
Суперзнижки! Дивитись все
Хіти продажів