Українська
РУСУКР

Босвелія: користь і шкода

16.08.2024
0

Босвелія зубчаста — популярний у медицині натуральний засіб для підтримання здоров'я суглобів і боротьби з хронічними запаленнями. Згідно з дослідженнями, босвеллієві кислоти пригнічують активність ферментів, що викликають запалення. А це знижує біль і покращує рухливість у пацієнтів з остеоартритом і ревматоїдним артритом.

Також босвелія зміцнює імунну систему і покращує загальне самопочуття. Ця трава має високу природну ефективність, що робить її важливим компонентом для профілактики та лікування низки захворювань.

Що таке босвелія?

Босвелія (або ладанне дерево) — деревна рослина, відома своїми лікувальними властивостями. Росте в посушливих тропічних районах Африки, Індії та на Аравійському півострові. Основна увага приділяється смолі, яка виділяється цим деревом. Її називають «ладан» або «босвеллієвий екстракт».

Головними активними компонентами босвелії є босвеллієві кислоти, які володіють вираженими знеболювальними та протизапальними властивостями. Вони знижують запалення і больові відчуття, що робить її популярним засобом для лікування різних запальних захворювань. Наприклад, остеоартриту та ревматоїдного артриту. Також смола босвелії має приємний аромат і заспокійливі властивості, завдяки чому її використовують в ароматерапії та при виробництві пахощів. Пахне босвелія теплим, деревним і смолистим ароматом з легкими нотками цитрусових і спецій.

У традиційній медицині босвелію використовують для лікування широкого спектра захворювань. В аюрведичній медицині її застосовували для зміцнення складів, поліпшення дихальної функції та лікування хронічних запалень. Сучасні дослідження підтверджують ефективність босвелії в зниженні симптомів запальних захворювань, поліпшенні рухливості суглобів і самопочуття пацієнтів.

Корисні властивості босвелії

Завдяки унікальним активним компонентам босвелія надає комплексний вплив на організм. Лікувальних властивостей у неї багато, тому розглянемо коротко, яку приносить босвелія користь:

  1. Протизапальна дія. Босвеллієві кислоти ефективно знижують запалення і набряки, що допомагає в лікуванні захворювань, таких як остеоартрит і ревматоїдний артрит.
  2. Знеболювальна дія. Протизапальний ефект босвелії супроводжується зниженням болю. Вона допомагає блокувати шляхи, якими передаються больові сигнали, що сприяє зменшенню дискомфорту в пацієнтів із хронічними болями (особливо в суглобах).
  3. Поліпшення рухливості суглобів. Згідно з дослідженнями, регулярне вживання екстракту босвелії покращує гнучкість і рухливість суглобів, зменшуючи скутість і збільшуючи діапазон рухів. Це особливо актуально для людей з артритом, яким складно рухатися через біль і запалення.
  4. Антимікробні властивості. Босвелія має антибактеріальні властивості. Завдяки цьому вона допомагає боротися з інфекціями й прискорює загоєння ран. Босвелія може бути ефективною проти деяких штамів бактерій і грибків, що робить її корисною для місцевого застосування на шкірі.
  5. Зміцнення імунітету. Босвелія сприяє модуляції імунної відповіді, щоб організм ефективніше боровся з інфекціями та хворобами. Вона стимулює активність імунних клітин, зміцнюючи імунну систему.
  6. Антиоксидантна дія. Босвелія має антиоксидантні властивості. Вона сприяє захисту клітин від ушкоджень, які спричинені вільними радикалами. У результаті знижується ризик хронічних захворювань і сповільнюються процеси старіння.

Також босвелія підтримує дихальну систему. Вона допомагає зменшити запалення в дихальних шляхах, що полегшує симптоми астми та інших респіраторних захворювань. Босвелія знижує бронхіальні спазми та покращує стан дихальної системи. Додатково вона зміцнює здоров'я травної системи, зменшуючи запалення і дискомфорт у шлунку та кишечнику.

Босвелія допомагає в разі запальних захворювань кишківника, таких як хвороба Крона і виразковий коліт, покращуючи загальний стан травного тракту. Всі ці властивості роблять її цінним природним засобом, який можна використовувати для підтримки загального здоров'я і лікування різних захворювань.

Що лікують босвелією

Завдяки своїм знеболювальним, антибактеріальним та іншим властивостям босвелія (олія ладану) має безліч покажчиків, адже вона лікує і полегшує найрізноманітніші захворювання. Наприклад, ця рослина корисна в разі остеоартриту. Босвелія допомагає зменшити запалення і біль у суглобах, покращуючи їхню рухливість і функцію. Регулярно її застосовуючи, можна знизити потребу в нестероїдних протизапальних препаратах (НПЗП). Також протизапальні властивості босвелії допомагають зменшити запалення і біль, пов'язані з ревматоїдним артритом, покращуючи якість життя пацієнтів (що підтверджують численні відгуки).

Корисна вона і в разі астми. Босвелія допомагає зменшити запалення в дихальних шляхах, знижуючи частоту і тяжкість астматичних нападів. Плюс вона покращує дихальну функцію і загальний стан дихальної системи.

Можна лікувати босвелією хворобу Крона та виразковий коліт, адже вона знижує запалення та полегшує симптоми (біль, діарею, кровотечу). Також за її допомогою можна зменшити запалення та симптоми аутоімунних захворювань, покращуючи самопочуття пацієнтів.

Знеболювальні та протизапальні лікувальні властивості босвелії роблять її ефективною для лікування хронічного болю в спині та м'язах, допомагаючи зменшити дискомфорт і поліпшити рухливість. Також вона допомагає зменшити запалення і симптоми хронічного бронхіту, покращуючи дихання і знижуючи кашель.

Використовують екстракт босвелії в лікуванні запальних шкірних захворювань (екзема, псоріаз), щоб зменшити запалення і поліпшити стан шкіри. А її антиоксидантні та протизапальні властивості покращують здоров'я серця, знижують ризик появи атеросклерозу та інших супутніх проблем.

Згідно з дослідженнями, босвелія має протипухлинні властивості, допомагаючи запобігати зростанню і поширенню ракових клітин. Тому іноді її використовують як додатковий засіб під час лікування певних видів раку.

Таким чином, босвелія є багатофункціональним рослинним засобом, який корисний для лікування та профілактики різних захворювань. Тільки перед початком застосування босвелії рекомендується проконсультуватися з лікарем, щоб визначити оптимальне дозування і виключити можливі протипоказання.

Як правильно приймати босвелію

Босвелія доступна у вигляді капсул, таблеток, екстрактів і мазей для зовнішнього застосування. Форму випуску обирають з урахуванням мети використання та вподобань користувача.

Стандартна доза екстракту босвелії становить 300-500 мг. Приймати її потрібно 2-3 рази на день. Зазвичай використовують екстракт із вмістом 60-70% босвеллієвих кислот. Приймати босвелію рекомендується під час їди, щоб знизити ризик подразнення шлунка і поліпшити засвоєння. Тривалість курсу становить 8-12 тижнів. Потім треба робити перерву на 4-6 тижнів.

Рекомендації щодо прийому босвелії для різних вікових груп:

  • дорослі — 300-500 мг 2-3 рази на день;
  • діти — рекомендується починати з 75-125 мг 2-3 рази на день (точне дозування визначається педіатром);
  • літні люди — 300-500 мг 2-3 рази на день (якщо немає протипоказань);
  • спортсмени — 300-500 мг 2-3 рази на день (у разі інтенсивних навантажень можна збільшити дозування після консультації з лікарем).

Вагітним жінкам дозування і тривалість курсу визначає лікар. Можливо, він зовсім не дозволить приймати босвелію, оскільки вона може бути небезпечною під час вагітності.

Босвелія: протипоказання та побічні ефекти

Попри цілий перелік лікувальних властивостей, босвелія підходить не всім, адже вона має низку нюансів, які важливо враховувати. Нижче наведено основні протипоказання босвелії:

  • алергія — людям з алергією на ладан або інші компоненти босвелії бажано уникати її застосування;
  • вагітність і годування груддю — безпека босвелії на цей період не встановлена, тому її застосування слід уникати або використовувати тільки під наглядом лікаря;
  • проблеми зі шлунково-кишковим трактом — пацієнти з гастритом, виразкою шлунка або іншими серйозними захворюваннями шлунково-кишкового тракту повинні застосовувати босвелію з обережністю;
  • прийом антикоагулянтів — босвелія може впливати на згортання крові, тому людям, які приймають антикоагулянти (наприклад, варфарин), слід проконсультуватися з лікарем перед початком прийому;
  • аутоімунні захворювання — за наявності аутоімунних захворювань слід бути обережними, оскільки босвелія може впливати на імунну систему.

Також є і деякі побічні ефекти босвелії:

  • нудота, діарея, розлади шлунка або біль у животі (особливо при прийомі на голодний шлунок);
  • шкірні висипання, свербіж, набряк або інші алергічні реакції;
  • головний біль (у поодиноких випадках);
  • зміна апетиту;
  • легке запаморочення (у рідкісних випадках).

Щоб мінімізувати шкідливість босвелії, починайте з мінімальних доз і поступово збільшуйте до рекомендованих. Так організм поступово звикне до нового засобу.

Уважно стежте за реакцією організму на босвелію. У разі виникнення побічних ефектів припиніть прийом і проконсультуйтеся з лікарем. Дотримуючись цих рекомендацій і знаючи про можливі протипоказання та побічні ефекти, ви зможете безпечно використовувати босвелію для поліпшення здоров'я.

Висновок

Босвелія — ефективний рослинний засіб з величезним переліком цілющих властивостей. Її використовують у традиційній медицині для профілактики й лікування широкого спектра захворювань — особливо остеоартриту і ревматоїдного артриту. Її призначають дітям, дорослим і літнім, також вона корисна для спортсменів і людей, які ведуть активний спосіб життя.

Але у босвелії є низка протипоказань і побічних ефектів, які важливо враховувати. Вона підходить далеко не всім, тому перед її прийомом важливо проконсультуватися з лікарем. Особливо обережними слід бути людям з алергією та аутоімунними захворюваннями, а також вагітним і жінкам, які годують груддю.

Джерела

  1. Poeckel D, Werz O. Boswellic acids: Biological actions and molecular targets. Curr Med Chem. 2006;13:3359–69. [PubMed] [Google Scholar]
  2. Basch E, Boon H, Davies T, Hashmi S, Hasskari J, Sollars D, et al. Boswellia: A evidence based systematic review by the natural standard research collaboration. J Herb Phar. 2004;4:63–83. [PubMed] [Google Scholar]
  3. Pawar RK, Sharma S, Singh KC, Sharma RK. Physico-chemical standardization and development of HPTLC method for the determination of β-boswellic acid from Boswellia serrata Roxb.(exudate) Int J App Pharm. 2011;3:8–13. [Google Scholar]
  4. Pang X, Yi Z, Zhang X, Sung B, Qu W, Lian X, et al. Acetyl-11-keto-β-boswellic acid inhibits prostate tumor growth by suppressing vascular endothelial growth factor receptor 2-mediated angiogenesis. Cancer Res. 2009;69:5893–900. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
  5. Siemoneit U, Pergola C, Jazzar B, Northoff H, Skarke C, Jauch J, et al. On the interference of boswellic acids with 5-lipoxygenase: Mechanistic studies in vitro and pharmacological relevance. Eur J Pharmacol. 2009;606:246–54. [PubMed] [Google Scholar]
  6. Moussaieff A, Shohami E, Kashman Y, Fride E, Schmitz ML, Renner F, et al. Incensole acetate, a novel anti-inflammatory compound isolated from Boswellia resin inhibits nuclear factor-kappa B activation. Mol Pharmacol. 2007;72:1657–64. [PubMed] [Google Scholar]
  7. Gayathri B, Manjula N, Vinaykumar KS, Lakshmi BS, Balakrishnan A. Pure compound from Boswellia serrata extract exhibits antiinflammatory property in human PBMCs and mouse macrophages through inhibition of TNF alpha, IL-1beta, NO and MAP kinases. Int Immunopharmacol. 2007;7:473–82. [PubMed] [Google Scholar]
  8. Sharma ML, Bani S, Singh GB. Anti-arthritic activity of boswellic acids in bovine serum albumin (BSA)-induced arthritis. Int Immunopharmacol. 1989;11:647–52. [PubMed] [Google Scholar]
  9. Ammon HP. Boswellic acids in chronic inflammatory diseases. Planta Med. 2006;72:1100–16. [PubMed] [Google Scholar]
  10. Ammon HP. Boswellic acids (components of frankincense) as the active principle in treatment of chronic inflammatory diseases. Wien Med Wochenschr. 2002;152:337–78. [PubMed] [Google Scholar]
Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
Суперзнижки! Дивитись все
Хіти продажів