Українська
РУСУКР

Колаген чи желатин

16.08.2024
0

Хтось з американських маркетологів, спираючись на рандомізоване контрольоване дослідження [1] Грегорі Шоу «Додавання желатину, збагаченого вітаміном С, перед переривчастою активністю посилює синтез колагену», влаштував у 2023 р серед шанувальників силового тренінгу справжній бум на вживання дитячих желе в якості спортивних шотів. 

Цього року відгуки американців та їхній желейний ажіотаж дістався і в Україну, і нас завалили питаннями:

  • желатин – це колаген?;
  • желатин та колаген – це одне й теж?;
  • чи може желе з желатину замінити добавку Коллаген?;
  • що краще желатин чи колаген для суглобів та для шкіри?

Давайте розберемося яка різниця між колагеном і желатином, чому добавки спортивного харчування кращі для підтримки здоров'я суглобів та стану шкіри, ніж желе десерти, і якщо все-таки хочете використовувати саморобне желе для посилення вироблення колагену, то як його приготувати і коли пити?

Чим відрізняється желатин від колагену

Щоб зрозуміти різницю між колагеном і желатином, спочатку розберемося, що вони з себе представляють.

Колаген

Colla-gen (грец., Клей-виробництво) є основним структурним волокнистим білком у позаклітинному матриксі різних сполучних тканин людського організму, ссавців та риб. Частка колагену у загальному вмісті білків у організмі становить 25-35%. Молекула колагену складається з фібробластів – трьох лівозакручених амінокислотних ланцюжків, скручених у правосторонню колагенову спіраль.

Виробляється колаген з амінокислот. Вітамін E покращує його вироблення, а відсутність вітаміну С повністю припиняє синтез.

Залежно від структури колагенових спіралей в організмі людини виділяють 28 типів колагену. Найбільш поширені перші п'ять (I-V). Вони присутні в сполучній тканині (хрящах, сухожиллях, зв'язках), а також у шкірі та кістках. Collagen також становить 6% ваги скелетних м'язів, і вдосталь міститься в рогівці, кровоносних судинах, кишечнику, міжхребцевих дисках, дентині зубів і волоссі.  [2].

Желатин

Gelatus (лат., жорсткий, заморожений) – желатин – це продукт, який переважно використовується в харчовій промисловості, косметиці, фармацевтиці та фотографії. Желатинові джерела для харчової промисловості, у тому числі для виробництва добавок спортивного харчування: шкіра, кістки та сполучні тканини худоби, курей, свиней, риби.

Сухий gelatin, що використовується для приготування їжі, не має смаку та запаху, безбарвний або жовтуватий. Випускається у вигляді листів, порошку, гранул та пластівців. Швидкорозчинні форми можна використовувати відразу, решта вимагають попереднього замочування у воді до набухання.

Форми желатину у добавках спортивного харчування та продуктів для здоров'я: рідкий, капсульований, таблетований, смоктальні таблетки, порошок. Випускаються добавки, що містять:

1. тільки collagen;

2. комбінацію колагену з одним або декількома нутрієнтами:

  • з вітаміном С;
  • з вітаміном С, марганцем та міддю;
  • з магнієм;
  • з гіалуроновою кислотою;
  • з гліцином;
  • з пробіотиками;
  • зі смаком апельсина;

3. колаген, протеїни та вітаміни – ідеальний перекус від IronMaxx;

4. collagen у комплексі вітамінів для суглобів;

5. collagen у жіночому комплексі вітамінів;

6. collagen у комплексах вітамінів для шкіри та волосся.

Для вегетаріанців є вибір з різних добавок Морський колаген – напій, таблетки, таблетки з вітамінами і мінералами.
Будь-який різновид gelatin являє собою гідрогель з набору пептидних фрагментів, отриманих за допомогою часткового гідролізу. У процесі використовують тепло, основні розчини та слабкі кислоти. Обробка призводить до того, що деякі зв'язки між компонентами білків розриваються. Чим більше зв'язків порушується, тим краще та швидше засвоюється продукт. [3].

Різниця між колагеном та желатином, та їх схожість

Колаген – це волокнистий білок сполучної тканини, що виробляється організмом людини, ссавців та риб.

Желатин – це продукт, що отримується з відповідних (тварин, морських) джерел сировини. Тому будь-який желатин містить колаген.

А ось добавка Колаген та харчовий желатин, за великим рахунком – це практично одне й теж. Але різниця між ними є, і вона з'являється через різні методи та технології виробництва:

  • харчовий желатин, при правильній температурній обробці, має чудові желюючі властивості, але повільно і не повністю засвоюється, і не до кінця розпадається на всі його амінокислоти;
  • «спортивний» collagen – гідролізований желатин методом ферментації, втрачає в желюючих властивостях, але набуває високого ступеня та швидкості засвоєння, стаючи чудовим постачальником необхідних амінокислот для синтезу власного колагену.

Завдяки різниці в засвоєнні харчового та «спортивного» желатинів виникає різниця в користі для здоров'я, а значить і відмінності в ціні. [2], [3]. При цьому вміст колагену у желатині (амінокислотний склад) практично однаковий.
У сухому вигляді gelatin на 98-99% складається з білка, але не відноситься до повноцінних різновидів, тому що в ньому немає триптофану і мало ізолейцину, треоніну і метіоніну. Вміст амінокислот у гідролізованому колагені такий самий, як у базальному людському колагені – 19 амінокислот. З них гліцин 26-34%, пролін 10-18% та гідроксипролін 7-15% разом становлять близько 50%. Інші амінокислоти, вміст яких має значуще значення для здоров'я – це аланін 8-11%, аргінін 8-9%, аспарагінова кислота 6-7%, глутамінова кислота 10-12%. [3].

Що таке гідролізат колагену

Гідролізат колагену – це, ні що інше як желатин. В якості синонімів також застосовуються терміни гідролізований колаген, гідролізат желатину, гідролізований желатин, колагенові пептиди.

Схема виробництва гідролізату колагену:

1. Підготовка сировини до гідролізу.

Попередня обробка, очищення від солі та жиру. Застосовуються: промивання, видалення волосся, подрібнення, знежирення розчинниками та ошпарювання гарячою водою, видалення кальцію та солей за допомогою розчинів кислот.

2. Гідроліз колагену.

Виконується 1-м з 3-х різних методів: кислотним, лужним, ферментативним. Кислотна обробка підходить для свинячої шкіри, і триває 10-48 год. Желатин, отриманий кислотним методом, маркується gelatin А, а лужним – gelatin В.

3. Вилучення.

Екстракція виконується водою або слабкими кислотними розчинами, t яких поступово та плавно збільшується. Така технологія забезпечує мінімальну термічну деградацію видобутого желатину (гідролізованого колагену).

4. Відновлення.

Цей процес включає фільтрацію → випарювання → сушіння → подрібнення → просіювання. Операції залежать від концентрації, а також від використання конкретного gelatin. Відновлення гідролізату колагену, який буде використовуватися в порошкових спортивних добавках, виробляють за технологією, що мінімізує деградацію желатину. Проте, той хто знає етапи виробництва, воліють купувати саме рідку форму колагену.

Відмінності в методах гідролізу впливають на властивості кінцевих продуктів з желатину. Відомі виробники добавок спортивного харчування виробляють свою продукцію з кращої сировини та з застосуванням інноваційних технологій за третім методом гідролізу колагену – ферментативним. Час обробки сировини скорочується, йому не потрібна обробка лугом. При цьому джерело collagen майже повністю перетворюється на колагенові пептиди високої якості з найкращими фізичними властивостями. [3].

Що краще колаген чи желатин

Для підтримки здоров'я та краси, а також для профілактики та лікування травм та деяких захворювань, добавки рідкого, порошкового та капсульованого колагену однозначно кращі за будь-які форми та види харчового желатину. Ферментативний гідроліз та включення до складу інших нутрієнтів інших інгредієнтів дозволяють спортивним колагенам швидше і повноцінніше засвоюватися, даючи організму необхідну кількість будівельного матеріалу – амінокислот, для синтезу власних колагенових спіралей.

На багатьох добавках вказано тип колагену. Але на цю інформацію можна не зважати. Вона носить маркетинговий та плацебо характер. Який саме тип collagen ви прийматимете, абсолютно не важливо. Спочатку гідролізовані колагенові пептиди будуть розщеплені до амінокислот, а потім уже сам організм вирішить на які потреби їх витратити, в якому конкретно місці та який тип collagen йому в першу чергу треба синтезувати.

Чи можна приймати желатин замість колагену

Так, желатин приймати замість колагену можна. Але для отримання подібного результату курс регулярного прийому доведеться збільшити з 2-3 до 4-12 місяців, приймати добавки, що підвищують засвоєння, і не факт, що користь буде.

Як приймати желатин замість колагену

Якщо хочете приготувати собі корисні желейні десерти, то пропонуємо вашій увазі адаптований рецепт, задіяний у дослідженні [1] Грегорі Шоу, про який йдеться на самому початку нашої статті.

Желе для посилення синтезу колагену – інгредієнти на 8 порцій:

  • 80 г gelatin;
  • 200 мл води;
  • 400 мл соку;
  • 500 мг вітаміну С;
  • по 1 (вказаній на етикетці) дозі кальцію, магнію та калію, можливе також додавання вітаміну D та заліза.

Приготування.

  1. Доведіть сік до кипіння.
  2. В окремій ємності змішайте gelatin, вітамін С та воду кімнатної температури.
  3. Додайте киплячий сік у суміш води, gelatin та вітаміну С. Ретельно розмішайте.
  4. Розлийте в плоску тацю або силіконову форму для льоду на 8 рівних частин.
  5. Поставте у холодильник.

Якщо немає часу, то можна просто змішати 15 г желатинового порошку зі 100 мг соку або іншої рідини, та запити ним капсулу вітаміну С.
Важливе уточнення. Цей спосіб посилення вироблення власного колагену працює лише за умови, що саморобне желе або напій приймається 3 рази на день, причому один з прийомів відбувається за 1 годину до силового навантаження або через 6 годин після іншого виду тренування.

В результаті дослідження було доведено аналізами, що вже після 6-денного дотримання запропонованого прийому та режиму тренувань (день через день) або день через два) у крові було виявлено подвоєння амінокінцевого пропептиду collagen I, що вказує на його підвищений синтез.  [4]. 

Висновок

Як висновок відповімо на кілька питань.

Желатин – це колаген якого типу?

Gelatin – це продукт, який одержують в результаті обробки сировини, де в основному знаходиться collagen I та II типів. Якщо в описі добавки написано колаген тип II, то для його виробництва застосовувалися лише хрящі. Тваринний collagen та морський collagen – це не типи, а різновиди, що вказують на джерело його походження (сировини).

Скільки колагену у желатині?

Незалежно від способу виробництва, сухий желатин містить 98-99% collagen. Проте, спосіб виробництва впливає на його засвоєння. Вироблений для добавок спортхарчу ферментований гідролізат колагену, за рахунок більшої кількості розірваних зв'язків в амінокислотних ланцюжках, засвоюється в 3-4 рази краще, ніж звичайний харчовий желатин, вироблений за допомогою кислотного або лужного гідролізу.

Що ще потрібно пити разом желатином?

Для поліпшення засвоєння желатину, разом з ним треба приймати вітамін E, а протягом дня – вітамін С, оскільки аскорбінова кислота є необхідним елементом (ко-фактором), якого синтез власного колагену немає. Фахівці також радять приділити увагу вмісту білка в раціоні, і якщо його недостатньо, то включити до щоденного меню добавки Протеїн або Амінокислоти ВСАА.

Джерела

1. Грегорі Шоу. Додавання Gelatin, збагаченого вітаміном С, перед переривчастою активністю посилює синтез колагену. 2017.
2. Wikipedia. Коллаген. 2024.
3. Wikipedia. Gelatin. 2024.
4. SportsEngine. Желатинові шоти: новий підхід до спортивного харчування? 2023.

Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
Суперзнижки! Дивитись все
Хіти продажів