Сироватковий протеїн
Протеїни – найвідоміший, найбільш затребуваний різновид спортхарчу, а сироватковий протеїн – найбільш поширений вид протеїнів для спортсменів. Тренування, інтенсивні навантаження супроводжуються мікротравмами м'язів, надривами м'язових волокон. Якщо не забезпечити організм достатньою кількістю легкозасвоюваного білка (наприклад, сироваткового) для відновлення м'язів, замість очікуваного нарощування м'язової маси можна спровокувати посилення катаболізму, розпаду білків, з яких складається м'язова тканина. В якості додаткових джерел білка в раціоні спортсменів використовуються рослинні, м'ясні, яєчні протеїни, але найбільш популярний сироватковий протеїн (Whey). Він відрізняється оптимальним співвідношенням ціни та біологічної доступності.
Як отримують сироватковий протеїн
Сироватковий протеїн – це білок, який виділяють з молочної сироватки. Для виробництва спортивних протеїнових добавок до незбираного коров'ячого молока додають сичужний фермент, який прискорює звурдження та дозволяє отримати сироватку з високим вмістом білків. Сироватку розділяють на фракції, видаляють значну частину молочних жирів, фільтрують і висушують при низьких температурах під дією перехресного повітряного потоку, при цьому корисні речовини не руйнуються. Концентрований продукт у вигляді порошку використовується для приготування протеїнових коктейлів.
Види сироваткового протеїну
Залежно від технології виробництва, вмісту білка в готовому продукті та ступеня очищення від жирів, вуглеводів сироватковий протеїн підрозділяється на 3 основних різновиди:
- концентрат (WPC) з вмістом білка 60-78%, містить молочний цукор (лактозу)та незначну кількість молочних жирів;
- ізолят (WPI, ISO) проходить більш ретельну фільтрацію, практично не містить жирів, може містити сліди лактози, концентрація білка досягає 90-95%;
- гідролізат (WPH) крім високого ступеня очищення від жирів і вуглеводів проходить додаткову обробку (розщеплення на амінокислотні ланцюжки). За концентрацією білків може поступатися ізоляту, але швидше засвоюється, починає працювати вже через півгодини після вживання добавки.
Комбінований (комплексний) сироватковий протеїн – це суміш 2 видів, наприклад, концентрату та ізоляту (GoOn Nutrition, Whey WPC+ISO) або 3 (Rule 1 Whey Blend). Також у комбінованих продуктах (наприклад, Protein MIX від Power Pro або Gourmet Protein від Amix) сироватковий білок може поєднуватися з молочним білком казеїном, який відноситься до «повільних» протеїнів.
Переваги сироваткового протеїну
Сироватковий білок має безліч переваг:
- є білком тваринного походження, містить практично повний набір необхідних людині амінокислот;
- легко засвоюється, відрізняється високим ступенем біологічної доступності;
- відрізняється від інших білків тваринного походження (м'ясного, яєчного) більш доступною вартістю, оскільки молочна сироватка – сировина для його отримання – є побічним продуктом сироварного виробництва;
- благотворно впливає на імунну систему;
- без добавок має нейтральний смак (високоякісний сироватковий білок може злегка гірчити), цим вигідно відрізняється від м'ясного протеїну з вираженим специфічним присмаком.
Який сироватковий протеїн вибрати
Кращий вибір – продукція відомих брендів, якість якої не викликає сумніву. Визнані лідери ринку – Whey Protein від Power Pro, Whey 100 (New Formula) від Trec Nutrition, Whey Gold Standard від Optimum Nutrition, Whey Zero від IronMaxx. Ці та інші продукти можна купити в інтернет-магазині ОКХЕЛС. При виборі варто звернути увагу на такі моменти:
- вид протеїну – концентрат відрізняється найбільш демократичною ціною, ізолят є лідером за вмістом білка, також його можна рекомендувати людям з частковою непереносимістю лактози, гідролізат – найбільш швидкодіюча форма, а комплексний поєднує білки з різною швидкістю дії;
- вміст білка – чим вище, тим ефективніше продукт;
- наявність і види добавок – багато виробників додатково збагачує протеїн окремими амінокислотами, вітамінами та мінералами. Також до складу можуть входити лактобактерії (пробіотики) або ензими (травні ферменти) для підтримки травлення, клітковина та рослинні екстракти для схуднення;
- об’єм упаковки (кількість порцій), ціна однієї порції;
- доступна лінійка смаків.
Великий вибір сироваткових протеїнів від провідних виробників пропонує інтернет-магазин OkHealth. Можна отримати консультацію по телефону, замовити доставку по Україні, кур'єрську доставку по Києву, узгодити час самовивозу.
Часті питання про Сироватковий протеїн
Як правильно приймати протеїн сироватковий?
Приймати сироватковий білок для набору м'язової маси рекомендується за годину до тренування або найближчим часом після (через 20 хвилин), а в дні відпочинку – вранці. Для схуднення можна замінити порцією протеїнового коктейлю один з прийомів їжі.
Кому не можна приймати сироватковий протеїн?
Будь-які тваринні протеїни (сироватковий, протеїновий, м'ясний, яєчний) не підходять для веганів. Також цей різновид протеїнів протипоказаний особам з повною непереносимістю лактози (при частковій непереносимості можна приймати ізолят). Будь-які протеїни під забороною, якщо лікар рекомендував низькобілкову дієту (зазвичай при захворюваннях нирок).
Чим краще розводити протеїн?
При виробництві протеїну з сироватки його максимально очищають від жирів і вуглеводів, щоб не порушити цей баланс, найкраще використовувати чисту воду. Вода повинна бути холодною (прохолодною), в гарячій протеїн згортається. Використання молока низької жирності припустиме, якщо протеїновий коктейль приймають для набору маси. Сік з консервантами використовувати небажано, його інгредієнти можуть вступити в реакцію з інгредієнтами протеїну, спровокувати процеси бродіння, розлад травлення.